TAVŞANLARDA BAKIM

Eğer evinizde bir tavşan beslemeye karar vermişseniz ilk düşünmeniz gereken şey tavşanınızı nerede barındıracağınızdır. Bunun için iki seçeneğiniz var. Birincisi tavşanınıza kendisine ait bir oda ayırmak, ikincisi ise tavşanınız için yeterli büyüklükte bir kafes kullanmak. Eğer eşyalarınızın kemirilmesi sizi pek endişelendirmiyorsa; tavşanınızın sizinle beraber tamamen özgür olarak evinizin içinde yaşamasını da düşünebilirsiniz.
Ancak böyle bir durum; (özelliklede kabloların kemirilmesi) tavşanınızın sağlığını ve evinizin güvenliğini risk altına alacağından pek iyi bir fikir değildir. Yaşanmış bir hikayeden örnek vermek gerekirse; evde kimse yokken çalışan çamaşır makinasının su hortumunun kemirilmesi sonucu evi su bastığı ve halılar başta olmak üzere pek çok ev eşyasının zarar gördüğü görülmüştür.
Bu tür olaylarla karşılaşmak istemiyorsanız ve tavşanınızı ev içerisinde dolaştırmaya karar vermişseniz; ya onu mutlaka gözetim altında tutmalı ve kemirmemesi gereken yerleri kemirerek yaramazlık yapmasını engellemesiniz yada kemirebileceği alanları koruma altına almalısınız. Bizim önerimiz eğer uygulama imkanınız varsa tavşanınız için ayrı bir oda ayırmanızdır. Bu mümkün değilse yeterli genişlikteki kafesleri kullanabilirsiniz.
Tavşanınızın yaşadığı yerde bol samanın bulunması hem onların zeminden soğuk almalarını engelleyecek, hem dağıtıp karıştırabilecekleri mükemmel bir oyun aracı olacaktır. Aynı zamanda bu samanları kemirerek, tavşanınızın sürekli uzayan kesici dişlerinin normal uzunlukta kalmasına yardımcı olacaktır.
Bu samanlar veya kuru otlar, tavşanların sindirim sistemlerinin sağlıklı olarak çalışabilmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Kullanılmamaları durumunda sık sık enfeksiyon kaynaklı olmayan ishallerin ve trikobezoar gibi diğer sindirim sistemi problemlerinin oluşması olağandır.

Tavşanların tırnaklarırının uzaması durumunda kesilmeleri gerekir. Fazla uzamış tırnaklar; tavşanın vücut ağırlığının daha fazla oranda tırnaklar üzerine yüklenmesi sebebiyle yere basma sırasında ağrıya sebep olabileceği gibi, tırnaklarda kırılma ve çatlamalara neden olabilir.
Tavşanların tırnaklarının hangi sıklıkla kesilmeleri gerektiği; tırnağın uzama hızı ve aşınma oranına bağlı olarak değişir. Tavşanınızın yaşadığı alanın zemini sertse, tırnaklardaki aşınma daha fazla olacağından kesilmeleri için gerekli olan süre daha fazla olabilir. Tavşanınızın tırnağının kesilme zamanının gelip gelmediğine veteriner hekiminizin karar vermesi gerekir. Fazla uzamadan sizin tarafınızdan yapılacak kesimler sonrasında tırnakta kanamalar oluşabilir.


Tavşanların tüylerinde günlük belli bir oranda dökülme olması normaldir. Ancak özellikle kış aylarına ve yaz aylarına girerken tavşanların tüylerinde daha fazla dökülme gözlenir. Tavşanınızın tüylerini belli aralıklarla taramanız, dökülen bu tüyleri toplayacağı için, evde etrafta görülen tüy miktarını azaltır.
Ayrıca tavşanların temizlenmek için kendilerini yalamaları sonrasında yuttukları tüyler, mide ve bağırsaklarında birikerek trichobezoar denilen kıl yumaklarını oluşturabilir. ( Bu duruma tavşan hastalıkları bölümünde ayrıntılı olarak değindik. ) Tavşanların düzenli aralıklarla taranması, yutulacak olan tüy miktarınıda azaltacağı için bu hastalıktan korunmamızda yardımcı olacak etkenlerden birisidir.